מה צריך להכין לפני ניתוח ומה יקרה ביום הניתוח
התחייבות כספית – יש להכין מראש התחייבות כספית לביצוע הניתוח מקופת החולים (טופס 17) או מחברת ביטוח. ללא התחיבות כספית תתבקש/י להשאיר צ'ק פיקדון לפני ניתוח.
נעל לאחר הניתוח – זוהי נעל עם סוליה קשיחה וחלק עליון העשוי מבד רך עם סקוצ'ים. הנעל מאפשרת להכיל את כף הרגל החבושה לאחר הניתוח ומספקת הגנה לכף הרגל. את הנעל ניתן לרכוש במכונים אורטופדים (ניתן לקבל החזר כספי מקופת החולים אם ניתן מרשם מהאורטופד) או לרוכשה במחיר נמוך במיוחד בארגוני יד שרה או עזר מציון. את הנעל יש לרכוש לפני הניתוח ולהביאה לניתוח.
קביים, הליכון וכיסא גלגלים – רצוי להשאיל אביזרים אלו מארגוני יד שרה או עזר מציון כדי לעזור בניידות לאחר הניתוח. אתר יד שרה אתר עזר מציון. העלות הכספית של השאלת אביזרים אלו נמוכה מאוד ועדיף שיהיו זמינים כשזקוקים להם.
חופשת מחלה – שאל את המנתח מה פרק זמן חופשת המחלה הנדרשת. פרק זמן זה תלוי בסוג הניתוח, קצב ההתאוששות האישי והמקצוע של המנותח. באופן כללי ניתוחים שבהם לא מתבצעת פעולה בעצם דורשים חופשת מחלה של 10 עד 14 ימים וניתוחים הכוללים התערבות בעצם או מפרק דורשים חופשת מחלה של 4 עד 8 שבועות.
תרופות – לפני הניתוח יש לקבל מהמנתח או רופא המשפחה מרשמים לתרופות נגד כאב ולרוכשם לפני הניתוח. יש להפסיק תרופות נוגדות קרישה (כמו קומדין, קסרלטו, אלקוויסט ופרדקסה) לפני הניתוח לפי הוראות המנתח ובתיאום עם הרופא המטפל שנתן הוראה לתרופה ורופא המשפחה. אי הפסקת נטילת תרופות מדללות דם לפני ניתוח עלול לגרום לביטול הניתוח.
בדיקות דם עדכניות (עד חודש לפני הניתוח) – לפי הוראות המנתח יש לבצע בדיקות דם כולל ספירת דם, וכימיה רחבה.
אק"ג (עד 3 ח' לפני הניתוח) – לפי הוראות המנתח יש לבצע אק"ג מעל בגברים מעל גיל 40 ובנשים מעל גיל 50 לפני ניתוחים בהרדמה כללית או תחת טשטוש.
צילום חזה (עד חצי שנה מהניתוח) – לפי הוראות המנתח יש לבצע צילום חזה מעל גיל 65 או באנשים עם מחלת ריאה או לב לפני ניתוחים בהרדמה כללית או תחת טשטוש.
בדיקת מרדים לפני ניתוח – ניתוחים בהרדמה כללית דורשים בחלק מהמקרים ייעוץ מרדים במרפאת טרום הרדמה לפני הניתוח ובמידת הצורך השלמת בדיקות נוספות לפי בקשת המרדים.
סיכום מידע רפואי – למטופלים עם מחלות כרוניות יש לבקש מרופא המשפחה סיכום מידע רפואי.
צילומים ובדיקות עזר – יש להביא את כל הדיסקים של בדיקות הדימות שבוצעו (כמו צילומי רנטגן, סי טי ואם אר איי) ואת פיענוח הבדיקות הנ"ל.
ביום הניתוח
צום – ניתוחים בהרדמה כללית או תחת טשטוש דורשים צום מוחלט מאכילה ושתייה (אפילו לא לגימת מים) 6 שעות לפני מועד הניתוח. מקובל להתחיל את הצום ב12 בלילה ביום שלפני הניתוח. שבירת הצום תגרום לביטול הניתוח.
רחצת הרגל – לפני היציאה מהבית מומלץ לרחוץ את כף הרגל במים זורמים וסבון במשך מספר דקות באופן יסודי. פעולה זו עשויה לסייע בהקטנת הסיכון לזיהום לאחר הניתוח.
הגעה לחדר הניתוח – ביום הניתוח רצוי מאוד להיות זמין בטלפון. יש להגיע לחדר הניתוח שעתיים לפני המועד שנקבע או לפי הוראות המזכירה. בשלב הראשון המנותח מתקבל במשרד הקבלה על ידי מזכירה, בהמשך הוא עובר לחדר הקבלה שם הוא נבדק על ידי אחות, במידת הצורך על ידי רופא מרדים ועל ידי המנתח.
שעת הכניסה לניתוח וסדר הניתוחים משתנים לעיתים בבוקר הניתוח בתלות בגורמים שונים ולכן צריך הרבה סבלנות ואורך רוח למרות הצום והמתח לפני ניתוח.
בניתוחים בהרדמה מקומית משתחררים הביתה כשעתיים לאחר הניתוח. בניתוחים בהרדמה מכללית משתחררים הביתה בדרך כלל יום למחרת הניתוח.
בשחרור נדרש חבר/קרוב מלווה להובלת המנותח בכיסא גלגלים לרכב או למונית. אסור לדרוך מייד על הרגל לאחר הניתוח בגלל סיכון לדימום ופגיעה ברקמות. אסור לנהוג אחרי ניתוח!