ניתוח לשחזור רצועות קרסול
ניתוח לשחזור רצועות קרסול נעשה במקרים של חוסר יציבות כרונית של הקרסול.
חוסר יציבות כרונית מתפתחת לאחר נקע חמור בקרסול וקרע של הרצועות בצד החיצוני של הקרסול.
במצב של חוסר יציבות כרונית בקרסול קיימת תחושת חוסר יציבות וכן מעידות בשל סיבוב הקרסול פנימה. מדי פעם מתרחש נקע חוזר בשל סיבוב הקרסול והופעה של נפיחות ושטף דם מתחת לעור בחלק החיצוני של הקרסול. ככל שחוסר היציבות חמור יותר כך תחושת חוסר היציבות גדולה יותר ותדירות המעידות והנקעים החוזרים עולה. כאב קרסול יכול ללוות חוסר יציבות באופן קבוע או להופיע לזמן מוגבל לאחר נקע חוזר.
הטיפול הראשון בחוסר יציבות כרוני אינו ניתוח. טיפול פיזיותרפיה המתמקד באימון השרירים הפרונאלים שמייצבים את הקרסול שמגביר את כוחם ומהירות פעולתם וכן שיפור תחושת המצב (פרופריוצפטיביות) יעיל במרבית המקרים.
במקרים של חוסר יציבות כרוני שאינו מגיב לטיפולי פיזיוטרפיה לאורך זמן של לפחות מספר חודשים יש לשקול ביצוע ניתוח לשחזור רצועות קרסול.
בניתוח מתבצע חתך קטן יחסית של 3-4 ס"מ בחלק הקדמי צדדי של הקרסול ומתיחה של קופסית הקרסול (מעטפת רקמת חיבור) ועגינתה לעצם השוקית. קיימת גם שיטת ניתוח ארתרוסקופית דרך נקבים של 10 מ"מ ובה מתבצעת פעולה דומה לזו שתוארה מתוך הקרסול. לדעתי לשיטת הניתוח הארתרוסקופית אין יתרונות משמעותיים על שיטת הניתוח הרגילה.
קיימים פרוטוקולים שונים לאחר הניתוח ואביא כאן את הפרוטוקול המומלץ שלי.
שבועיים ראשונים – הקרסול מקובע בסד גבס שהונח ביום הניתוח. אסורה דריכה ואסור גם להרטיב את הרגל. הכאב לאחר הניתוח הוא מרבי ביומיים שלושה הראשונים ולאחר מכן פוחת באופן משמעותי.
שבועיים עד 6 שבועות- לאחר שבועיים מוציאים תפרים ומותרת דריכה מלאה במגף שבר ארוך בעזרת קביים וכפי היכולת. כל יום מבצעים תרגילי פיזיוטרפיה בשכיבה ליישור וכיפוף אקטיבי של הקרסול עם ברך ישרה ומכופפת. מותר להתקלח בישיבה ללא המגף ובלילה ניתן לישון עם מגן קרסול קשיח.
6 שבועות עד 3 ח' – מותר ללכת עם מגן קרסול ללא המגף. מותר להתקלח באופן רגיל ולישון ללא הגנה. מתחילים גם תרגילי פיזיוטרפיה בעמידה כולל עמידה על קצוות אצבעות שתי הרגלים וכיפוף ברכיים.
לאחר 3 ח' – מתחילים פיזיוטרפיה ייעודית ליציבות קרסול במכון פיזיוטרפיה וניתן להתחיל לרוץ ובהדרגה לחזור לספורט.