התפתחות פצעים בכף רגל סוכרתית
כ- 15% מחולי הסוכרת יפתחו במהלך חייהם פצע בכף הרגל ומכיוון שמחלת הסוכרת קיימת בכ- 7% מהאוכלוסייה בישראל, מדובר בבעיה נפוצה. אך יש לזכור שרק 1-2 מתוך 10 חולי סוכרת יפתחו פצע בכף הרגל ולרובם המכריע של חולי הסוכרת אין בעיות בכף הרגל.
הסיבה העיקרית להופעת פצעים בכפות הרגליים של חולי סוכרת היא הפגיעה בעצבים התחושתיים בכפות הרגלים והעדר תחושה מגנה. תחושה מגנה היא בעיקר תחושת כאב המופעלת כשנוצר לחץ מוגזם על רקמות כף הרגל. הכאב גורם בתגובה אוטומטית לשינוי הדרך שבה דורכים על כף הרגל כדי להקטין את הלחץ ולמנוע נזק לרקמות כף הרגל. לדוגמא כשחודר קוץ לכף הרגל תגובת הכאב גורמת לצליעה וחוסר אפשרות לדרוך על אזור הקוץ.
בחולי סוכרת העדר התחושה המגנה גורם להיווצרות פצעים בשני מנגנונים:
- פציעה חריפה – בקיץ הליכה יחפה על מדרכה או חול לוהטים גורמת להיווצרות כוויות בכפות הרגלים. בחורף רחיצת הרגליים במים רותחים או חימום הרגליים במחמם אוויר גורמים גם הם להיווצרות כוויות. הליכה יחפה מחוץ לבית עלולה לגרום לפציעה מחפצים חדים.
- פצע לחץ הנוצר בהדרגה– בנוסף להעדר התחושה המגנה חולי הסוכרת מפתחים עיוותים במבנה כפות הרגלים והאצבעות. עיוותים אלו נוצרים באופן משני לפגיעה בעצבים המעצבבים את שרירי כף הרגל. כתוצאה מהעיוותים נוצרים אזורי לחץ בכפות הרגליים. באזורי הלחץ מופיע בתחילה עור צהוב וקשה (לחצו לתמונה בהגדלה. אזהרה – תמונה קשה לצפייה!) ובהמשך מופיע כיב מתחת לעור הקשה. ברגע שמופיע הפרשה מאזור העור הקשה (מופיע כתם בגרב ולעיתים ריח רע) זהו פצע.
כשנוצר פצע (בין אם מדובר בפציעה חריפה ובין אם מדובר בפצע לחץ שנוצר בהדרגה) החולה שלא מרגיש כלל כאב ממשיך לדרוך על הרגל ולהפעיל לחץ על הפצע. הפצע לא מחלים בגלל הלחץ המופעל עליו ואף גדל והופך לעמוק יותר (לחצו לתמונה בהגדלה. אזהרה – תמונה קשה לצפייה!).
פצע בכף רגל של חולה סוכרת הוא מצב מסוכן ביותר בגלל האפשרות שחיידקים יחדרו לפצע ויגרמו לזיהום בכף הרגל. זיהום גורם להופעת אודם ונפיחות בכף הרגל, הפרשת מוגלה וריח רע מהפצע וגם לכאב (למרות שהחולה לא חש כאב של דקירה בכף הרגל זיהום גורם להופעת כאב). זיהום חמור גורם להרס רקמות בכף הרגל ולנמק. מצב זה עלול לגרום לקטיעת חלק מכף הרגל, הרגל כולה ואף למוות.
מסיבה זו אין לקבל קיומו של פצע בכף רגל של חולה סוכרת! חשוב להתחיל לטפל בפצע כמה שיותר מוקדם ועד כמה שיותר קרוב לזמן הופעתו, לפני שגדל והזדהם.