איך מטפלים ברגל הסוכרתית
פצע בכף רגל של חולה סוכרת הוא מצב מסוכן העלול לגרום לזיהום ונמק ולכן דורש טיפול מיידי. מרבית הפצעים הסוכרתית הם פצעי לחץ לא מזוהמים בתחילה והזיהום מופיע רק אם הפצע לא מטופל.
הטיפול בפצע ללא זיהום
פצעים עוברים תהליך ריפוי באופן אוטומטי אלא אם קיים גורם המעכב את הריפוי. מכיוון שפצע בכף רגל סוכרתית הוא פצע שנוצר מלחץ, המשך דריכה על הרגל והפעלת לחץ לא מאפשרים לפצע להתרפא ובהמשך הפצע מחמיר ומזדהם.
עיקר הטיפול בפצע בכף רגל סוכרתית הוא הסרת לחץ מהפצע. ברגע שמוסר הלחץ הפצע מתחיל את תהליך הריפוי.
מדרס עבה עם חור לשחרור לחץ מתחת לכיב
קיימים אמצעים שונים להפחתת לחץ ביניהם נעלים מיוחדות, מגף הליכה וגבס.
נעלי ריפוי בנויות מסוליה קשיחה ובד רך בחלק העליון והן משמשות בעיקר להסרת לחץ מפצעים בחלק העליון של האצבעות שנוצרו משפשוף מקופסת הנעל.
קיימות גם נעלי עקב מיוחדות להפחתת לחץ מאזור התחתון והקדמי של כפות הרגלים.
סוג נוסף של נעלי ריפוי מהמדף מכילות סוליה עבה מתפרקת כך שניתן לפרק את האזור שמתחת לפצע ובכך לשחרר לחץ באזור. מדרסים עבים הנבנים בבנייה אישית עם חור מתחת לפצע יעילים יותר ממוצרי המדף אך עלותם גבוהה.
גבס פלסטי קל עם חור מתחת לפצע
מגף להסרת לחץ מפצעים
לגבס תחליף מדף – מגף הליכה מיוחד. מגף זה נחשב יעיל אך היעילות נפגעת אם המטופל מסיר את המגף ולו גם לזמן קצר והולך ללא המגף.
לאחר סיום ריפוי הכיב יש להמשיך ולהסיר לחץ מאזור שבו היה פצע כדי למנוע חזרה של הפצע.
הסרת הלחץ מתבצעת באמצעות מדרסים מיוחדים ועבים המכילים חור מתחת לאזור הפצע כך שאזור זה ישוחרר מלחץ.
מדרסים עבים אלו לא מוכלים בנעלים צרות רגילות ולכן נדרש שימוש בנעלים מתאימות עם קופסת נעליים גבוהה מספיק. ישנן דגמים שונים של נעלי התעמלות הבנויות באופן מתאים.
במקרים שבהם קיים עיוות חמור במבנה כפות הרגליים יש צורך בבניית נעלים אישית.
מומלץ לקבל שני זוגות מדרסים. אחד שישמש לנעלים להליכה מחוץ לבית והשני שישמש לנעלי בית וזאת כדי לשחרר לחץ מאזור שבו עלול להתפתח פצע בכל צעד.
הטיפול בפצע עם זיהום
החיידקים חודרים לתוך הפצע וגורמים לזיהום המתבטא בנפיחות, אודם, כאב, הפרשת מוגלה וריח רע. הזיהום עלול לגרום לנמק של רקמות, צורך בקטיעת חלק מכף הרגל, הרגל כולה ואף למוות.
הטיפול בפצע מזוהם בכף רגל סוכרתית הוא מורכב ודורש לעיתים קרובות אשפוז. הטיפול כולל מתן אנטיביוטיקה, ניקוז מוגלה והטרייה (ניקוי כירורגי) של רקמות מתות והסרת לחץ מאזור הפצע.
הטיפול בפצע המלווה בחסימת עורקים ברגליים
ב20% מהמקרים פצע בכף הרגל הסוכרתית מלווה בחסימת עורקים ברגליים. חסימת העורקים פוגעת באספקת הדם לאזור הפצע ומעכבת את החלמתו. חשוב לזהות מקרים אלו מוקדם ולהפנות את המטופל לכירורג כלי דם על מנת לנסות ולפתוח את הסתימות בכלי הדם.