כללי שמירה על כף הרגל במחלת הסוכרת
רק ב- 15% מחולי הסוכרת מופיע פצע בכף הרגל במהלך חייהם. מניעה היא הטיפול החשוב ביותר וחשוב למקד את מאמצי המניעה בחולי הסוכרת שלהם סיכוי גבוה לפתח פצע. קבוצת הסיכון המשמעותית ביותר ועם הסיכון הגבוה ביותר לפתח פצעים היא חולי סוכרת שהיה להם פצע בכף הרגל בעבר. קבוצת הסיכון השנייה היא חולי סוכרת שאובחנה אצלם פגיעה בתפקוד העצבים בכפות הרגלים וכן קיים עיוות במבנה כף הרגל ואזורי לחץ על העור. קבוצת הסיכון השלישית שלה הסיכון הנמוך ביותר היא חולי סוכרת עם פגיעה בתפקוד העצבים אך ללא עיוות במבנה כפות הרגלים וללא נקודות לחץ בעור. בחולי סוכרת ללא פגיעה בתפקוד העצבים ועם זרימת דם עורקית תקינה ברגלים אין סיכון יתר לפתח פצעים.
להלן כללים לשמירה על כפות הרגלים.
- בדיקה יום יומית של כפות הרגלים. יש לבדוק את עור כפות הרגלים מכל הכיוונים ובין האצבעות. יש להשתמש במראה או להעזר באדם נוסף. אם מבחינים בפצע, שלפוחית או באזור אדום בעור או כל ממצא מדאיג אחר יש לפנות מיידית לרופא המשפחה ולאחות בקופת חולים.
- שטיפה שגרתית של כפות הרגלים במים וסבון כולל בין האצבעות ובסיום ניגוב יסודי כולל בין האצבעות. במידת הצורך יש להעזר באדם אחר.
- טיפול שגרתי בציפורניים. יש להיזהר מפציעה במהלך גזיזת הציפורניים ובכל מקרה של סיכון גבוה (פגיעה חמורה בתפקוד העצבים או בעורקים) או במקרה של ציפורניים מעובות וקשות לטיפול, רצוי מאוד שהטיפול בציפורניים ע"י פדיקוריסט רפואי, פודולוג או פודיאטר.
- לא ללכת יחפים ובעיקר מחוץ לבית. כפות רגלים עם פגיעה בתפקוד העצבים וללא תחושת כאב מגנה עלולות להיפצע מחפצים חדים או ממשטחים חמים כמו כביש אספלט לוהט ודשא סינטטי.
- גריבת גרבים מתאימות, לא הדוקות מדי וללא תפרים בולטים. ניתן לרכוש גרבים שמיועדות לחולי סוכרת בסיכון גבוה לפצעים בכפות הרגלים.
- לנעול נעלים מתאימות בהתאם לרמת הסיכון ולפי המלצת הגורמים המקצועיים. נעלים צרות והדוקות עלולות לגרום לפצעי לחץ ובעיקר כשהן חדשות. כיום קיים מבחר גדול של נעלים (בעיקר נעלי התעמלות אך גם אחרות) רחבות ועמוקות מספיק וללא תפרים פנימיים בולטים וכן עם בעלות מראה אסטטי.
- מדרסים בבניה אישית נדרשים במקרים שבהם מופיעים אזורי לחץ בחלק הכפי של כפות הרגליים ולהם תפקיד חשוב בהפחתת הלחץ ובמניעת התפתחות פצעים. במקרים אלו יש לקבל הפנייה למדרסים אלו מהאורתופד המטפל ורצוי לוודא שלטכנאי שבונה את המדרסים יש ניסיון בבניית מדרסים לרגל הסוכרתית.
- מומלץ להגיע אחת למספר חודשים לגורם מקצועי לבדיקת כפות הרגלים. תדירות הביקורים תלויה ברמת הסיכון. בסוכרתיים שלהם פגיעה בתפקוד העצבים בלבד מומלץ להגיע לאחות סוכרת בקופת החולים פעם בשנה. במקרים שבהם היו כבר פצעים יש להגיע לבדיקת רופא שמומחה בתחום אחת למספר חודשים ובהתאם להוראות הרופא.
- עיסוק בספורט אירובי עוזר באיזון רמות הסוכר, יכול לשפר את זרימת הדם לרגליים ומפחית סיכון למחלות לב. בסוכרתיים בסיכון גבוה להופעת פצעים מומלץ להימנע מריצה ולבחור בספורט כמו אופניים, סטפר או שחיייה.